Otizmli insanlar, diğerlerinden farklı olabilirler ancak herkesle aynı haklara ve özgürlüklere sahipler.
Otizmi kabul etmenin bir yolu otizmli bireyleri dinlemek ve onlardan öğrenmektir. Kırmızıyı seçerek evde, okulda, işyerinde ve toplumsal yaşamda otizmli bireylerin söz hakkı almasını ve yaşamlarına ilişkin tercihlerini ifade etmelerini de destekliyoruz. Otizmli insanlar, diğerlerinden farklı olabilirler ancak herkesle aynı haklara ve özgürlüklere sahipler.
Otizmlilerin ihtiyaçları:
Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak tanımlanan otizm 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’inde görülürken, son araştırmalara göre bugün her 36 çocuktan 1’inde görülüyor.
Otizmin varlığına dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü”nde otizmli bireylerin ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması ve herkesle eşit derecede toplumsal kabulünün sağlanması amaçlanmaktadır.
Kamuoyunun dikkatini otizme çekmeyi amaçlayan kampanyalar için binalar mavi ışıkla aydınlanıyor, birçok kuruluş ile otizmi bilmeye ve anlamaya dayalı etkinlikler düzenleniyor.
Odağımızı Farkındalıktan Kapsayıcılığa Çeviriyoruz
Son yıllarda dünyada otizmin bilinmesine ve farkındalık yaratılmasına dair önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, otizmli bireyler temel hak ve özgürlüklerine erişimlerinde sosyal ve çevresel engellerle karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar.
Bu sene de otizmli bireylerin toplumsal kabulünü sağlama amacını geniş kitlelere ulaştırmak hedefleniyor..
Sizleri de mavi bir obje ya da mavi renkte giyinerek bir fotoğraf çekilmeye, ardından sosyal medya hesaplarında paylaşmaya davet ediyoruz.
OSMANBÜKÜ EKREM ÇİFTÇİ İLKOKULU 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
“2 NİSAN DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ”
KAPSAMINDA PLANLANAN ETKİNLİKLER
1. Okulumuzda bulunan duvar panosunda ve dijital duyuru panosunda Otizm ile ilgili bilgiler içeren yazılı ve görsel dokümanlar sergilenecek.
2. Sınıflarda otizm ile ilgili öğrencilerin seviyelerine uygun bilgilendirici kısa filmler izlettirilecek.
3. Okulumuzun dijital erişim kanallarından velilere yönelik broşür ve afişler paylaşılarak farkındalık oluşmasına çalışılacaktır.
4. Otizm farkındalık gününde(*) öğrencilerle, farklılıklara dikkat çekmek için ellerinin boyanıp kartonlara baskı yapılması etkinliği gerçekleştirilecek.
5. Otizm farkındalık gününde(*) okuldaki tüm öğretmenler ve öğrenciler otizmin rengi olan MAVİ renkli en az bir parça kıyafet giyerek okula gelecekler.
(*) 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü 2. Dönem ara tatiline rast geldiği için öğrencilerle okulda yapılması gereken etkinlikler 9 Nisan 2025 Çarşamba günü gerçekleştirilecektir.